Érdekességek a forgószékről, amiket eddig te sem tudtál

A forgószék egyetlen központi lábbal rendelkező szék, amely lehetővé teszi az ülés 360 fokos elforgatását balra vagy jobbra. De milyen történelmi jelentőséggel bír ez a bútordarab? Most kiderül.
Érdekességek a forgószékről, amiket eddig te sem tudtál

Legyen szó irodai tárgyalótermekről, munkahelyekről vagy akár saját hálószobáinkról, van egy közös bútordarab, amelyet mindháromban megtalálunk – és ez a forgószék.

A forgószékek alján görgők találhatók, így a felhasználó felállás nélkül mozgathatja a széket a munkaterületén. Ez a típus gyakori a modern irodákban, és gyakran irodai széknek is nevezik. Az ilyen irodai forgószékek, akárcsak a számítógépes székek, általában gázlifttel rendelkeznek az ülés magasságának beállításához.

Egy másik típusa, a rajzolószék egy kerekek nélküli forgószék, amely általában magasabb, mint egy „irodai szék”, amelyet rajzasztal előtt használnak. Az ilyen székeknek lábgyűrűjük is van a lábak megtámasztására, ha azok nem érik el a talajt.

Ha a forgószéket repülőgépbe, autóba vagy lépcsőfelvonóra szerelik fel, és nem tud önállóan mozogni, mert rögzített alapon van, akkor inkább forgóülésnek nevezik. Néhány forgatható ülés egyben kagylós ülés is.

Történelmi személy találta fel a legelső forgószéket

Az első forgószéket Thomas Jefferson találta fel, és állítólag ez az a szék, amelyen ülve 1776-ban kidolgozta az Egyesült Államok Függetlenségi Nyilatkozatát.

Mivel Jefferson tudta, hogy rengeteg papírmunkája van, bútorvásárlásra indult. Szüksége volt egy megfelelő íróasztalra és egy tökéletesen illeszkedő székre, hogy kényelmesen tudjon fontos dokumentumokat készíteni.

Igazi reneszánsz ember, Jefferson hajlamos volt a dolgokat továbbfejleszteni, így végül maga fejlesztette ki a forgószéket is. A világ így nemcsak nagy államférfiként, hanem feltalálóként is csodálhatja, aki csillapíthatatlanul vágyott a tervezésre és a fejlesztésre.

Ennek a széknek még nem voltak kerekei. Amikor a második kontinentális kongresszus Philadelphiában ülésezett, Jefferson forgószéke az a szék volt, amelyen az Egyesült Államok Függetlenségi Nyilatkozatának megszövegezésekor ült 1776-ban.

Jefferson később a forgószéket elküldte virginiai ültetvényére, Monticello-ra, ahol egy "írólapátot" építtetett az oldalára 1791 augusztusában. A szék 1836 óta a philadelphiai Amerikai Filozófiai Társaság birtokában van.

Kapcsolódó cikkek

Tippek a hálószoba kialakításához

Tippek a hálószoba kialakításához

Számos fontos tippet érdemes figyelembe venni a hálószoba kialakításakor.

Az otthoni felújításhoz szükséges alapvető eszközök

Az otthoni felújításhoz szükséges alapvető eszközök

A megfelelő eszközökbe való befektetés létfontosságú, ha lakásfelújítási projektet tervez.

Milyen gyakran érdemes szaunázni?

Milyen gyakran érdemes szaunázni?

A szaunalátogatások száma az Ön általános egészségi állapotától és fittségétől függ.