Milyen gyakran érdemes szaunázni?

A szaunalátogatások száma az Ön általános egészségi állapotától és fittségétől függ.
Milyen gyakran érdemes szaunázni?

A www.skandimania.com azt tanácsolja, hogy a túlterhelés esélyének minimalizálása érdekében korlátozza a szaunázást heti három-négy alkalomra. A fizikai károsodásban szenvedőknek kerülniük kell a szaunázást. Mint minden edzés vagy egészségügyi program esetében, a szaunázás megkezdése előtt konzultáljon orvosával.

Az Ön korától, egészségi állapotától, valamint a magas hőmérséklet és páratartalom iránti tűrőképességétől függően a szaunázás időtartama öt és harminc perc között lehet. Jó ökölszabály, hogy minden alkalommal legalább öt percig maradjon a szaunában, és fokozatosan építse fel a tűrőképességét. A túlterhelés elkerülése érdekében zuhanyozzon le, és utána igyon hűtött vizet. A tapasztalatlan felhasználóknak öt vagy tíz percre kell korlátozniuk a szaunázást.

Míg sok gyártó 20 perces kezeléseket javasol, a legtöbb egészségügyi szakember legfeljebb heti három kezelést javasol. Kezdők számára a szaunázás legfeljebb 15 percig ajánlott. Edzés után a legjobb, ha lezuhanyozunk és lehűlünk, mielőtt bemegyünk a szaunába. A túlzott meleg kiszáríthatja a szervezetet, és izzadságcsepp szindrómához vezethet.

Az Ön preferenciáitól függően akár 45 percet is eltölthet egy kezeléssel. Sokan a 30 perces kezeléseket tartják a legelőnyösebbnek az egészségük szempontjából. A pozitív hatások maximalizálása érdekében ajánlott hetente három alkalommal megismételni a kezeléseket. Ha kihagy egy ülést, nem fogja elérni a remélt eredményeket. A legtöbb szaunaspecialista heti egy-három alkalommal 20 perces szeánszokat javasol.

Bár a szaunázás számos egészségügyi előnnyel jár. Tanulmányok például kimutatták, hogy a rendszeres szaunázás javíthatja az alvás minőségét, és egészséges hétórás éjszakai alvást eredményezhet. Emellett a rendszeres szaunázás összefüggésbe hozható a különböző neurodegeneratív betegségek kialakulásának alacsonyabb kockázatával.

Akár infravörös szaunát, akár hagyományos gőzfürdőt választ, a szauna egészségügyi előnyeinek kulcsa a szaunázás gyakorisága. Ha van rá ideje, akkor naponta egyszer vagy kétszer harminc-hatvan percig nyugodtan szaunázhat. Ráadásul a magas hőmérséklet serkenti az endorfinok felszabadulását az agyában, ami csökkenti a stressz- és szorongásszintet. Ez azoknak is hasznos, akiknek egészségügyi problémáik vannak és magas a szívbetegségek kockázata.

Kapcsolódó cikkek

Érdekességek a forgószékről, amiket eddig te sem tudtál

Érdekességek a forgószékről, amiket eddig te sem tudtál

Az első forgószéket Thomas Jefferson találta fel.

Acél trapézlemez árak és egyéb hasznos tudnivalók

Acél trapézlemez árak és egyéb hasznos tudnivalók

Ha tetőfedésről van szó, tagadhatatlanul az egyik legjobb döntés a trapézlemez lehet, lévén költség- és időhatékony, valamint időtálló is.

A kéményellenőrzés fontossága: Rendszeres vizsgálatok a biztonság érdekében

A kéményellenőrzés fontossága: Rendszeres vizsgálatok a biztonság érdekében

A kémény a kandalló vagy kazán füstgázainak biztonságos eltávolítását és elvezetését szolgálja.