Milyen gyakran érdemes szaunázni?

A szaunalátogatások száma az Ön általános egészségi állapotától és fittségétől függ.
Milyen gyakran érdemes szaunázni?

A www.skandimania.com azt tanácsolja, hogy a túlterhelés esélyének minimalizálása érdekében korlátozza a szaunázást heti három-négy alkalomra. A fizikai károsodásban szenvedőknek kerülniük kell a szaunázást. Mint minden edzés vagy egészségügyi program esetében, a szaunázás megkezdése előtt konzultáljon orvosával.

Az Ön korától, egészségi állapotától, valamint a magas hőmérséklet és páratartalom iránti tűrőképességétől függően a szaunázás időtartama öt és harminc perc között lehet. Jó ökölszabály, hogy minden alkalommal legalább öt percig maradjon a szaunában, és fokozatosan építse fel a tűrőképességét. A túlterhelés elkerülése érdekében zuhanyozzon le, és utána igyon hűtött vizet. A tapasztalatlan felhasználóknak öt vagy tíz percre kell korlátozniuk a szaunázást.

Míg sok gyártó 20 perces kezeléseket javasol, a legtöbb egészségügyi szakember legfeljebb heti három kezelést javasol. Kezdők számára a szaunázás legfeljebb 15 percig ajánlott. Edzés után a legjobb, ha lezuhanyozunk és lehűlünk, mielőtt bemegyünk a szaunába. A túlzott meleg kiszáríthatja a szervezetet, és izzadságcsepp szindrómához vezethet.

Az Ön preferenciáitól függően akár 45 percet is eltölthet egy kezeléssel. Sokan a 30 perces kezeléseket tartják a legelőnyösebbnek az egészségük szempontjából. A pozitív hatások maximalizálása érdekében ajánlott hetente három alkalommal megismételni a kezeléseket. Ha kihagy egy ülést, nem fogja elérni a remélt eredményeket. A legtöbb szaunaspecialista heti egy-három alkalommal 20 perces szeánszokat javasol.

Bár a szaunázás számos egészségügyi előnnyel jár. Tanulmányok például kimutatták, hogy a rendszeres szaunázás javíthatja az alvás minőségét, és egészséges hétórás éjszakai alvást eredményezhet. Emellett a rendszeres szaunázás összefüggésbe hozható a különböző neurodegeneratív betegségek kialakulásának alacsonyabb kockázatával.

Akár infravörös szaunát, akár hagyományos gőzfürdőt választ, a szauna egészségügyi előnyeinek kulcsa a szaunázás gyakorisága. Ha van rá ideje, akkor naponta egyszer vagy kétszer harminc-hatvan percig nyugodtan szaunázhat. Ráadásul a magas hőmérséklet serkenti az endorfinok felszabadulását az agyában, ami csökkenti a stressz- és szorongásszintet. Ez azoknak is hasznos, akiknek egészségügyi problémáik vannak és magas a szívbetegségek kockázata.

Kapcsolódó cikkek

Ötletek kis fürdőszobához

Ötletek kis fürdőszobához

A kisebb fürdőszobát is lehet optikailag növelni.

4 lakberendezési trend az őszi napokra

4 lakberendezési trend az őszi napokra

Az idei ősszel is egyre nagyobb az igény a biztonságos, meghitt otthonba történő visszavonulásra. A