Így segíthetünk a szerettünknek kilábalni a depresszióból

A depresszió nem pusztán az életörömtől, a reménytől és a motivációtól foszt meg: kihathat a beteg partnerének kedélyállapotára is. Nem ritkán ugyanis megterhelő az általunk ismert, szeretett személyt látni, ahogyan teljesen kifordul magából.
Így segíthetünk a szerettünknek kilábalni a depresszióból

Partnerként, barátként vagy családtagként sokakból vált ki mély fájdalmat, hogy semmivel sem enyhíthetnek szerettük válságos lelkiállapotán.

Jellemző, hogy a hozzátartozók és ismerősök ilyenkor eszköztelennek érzik magukat, hiszen semmivel sem tudják a másikat kibillenteni a depresszióból. Vannak azonban stratégiák, amelyekkel mégis javíthatunk a helyzeten.

Nézzünk szembe a tényekkel!

Habár a legjobb lenne a fájdalmas érzelmeket a szőnyeg alá söpörni, és tudomást sem venni a problémákról, bizonyítottan segít, ha a beteg és partnere is megismeri az állapot okát és hátterét. A tudás, a megismerés növeli az énerőt, ami segít a megküzdéshez kellő energiákat mozgósítani.

A legjobb megoldás a terápia - ennek kiegészítéseként (!) azonban értékes információkra tehetünk szert, ha az állapotnak utánaolvasunk az interneten. Önsegítő fórumokra, Facebook-csoportokba is beléphetünk, ahol a sorstársak nyújthatnak vígasztalást.

Bánjunk csínján a “jó tanácsokkal”!

Ha depressziós ember közelében vagyunk, nagy kísértés lehet a fejéhez vágni, hogy ő maga is felelős az állapotáért. “Szedd már össze magad!”, “Csak kelj fel és mozdulj ki!” - hangzanak el ilyenkor a “jó tanácsok”. A valóságban azonban ezek ritkán segítenek, csak a bűntudatot erősítik az érintettben.

A pszichológusok azt javasolják, ilyenkor inkább biztosítsuk a támogatásunkról és arról, hogy bármivel segítünk, amit csak megtehetünk érte. Fontos hangsúlyozni azt is, hogy - a látszattal ellentétben - ez az állapot egyáltalán nem a beteg hibája.

Gondoskodjunk önmagunkról is!

Habár a szerettünk betegsége megterhelő, elengedhetetlen, hogy mi magunk időről időre új energiával töltődjünk fel. Ha ezt megtagadjuk magunktól, olyannyira kimerülhetünk, hogy képtelenek leszünk támogatást nyújtani - a saját lelki egészségünkről nem is beszélve.

Az önmagunkról való gondoskodás azt is jelenti, hogy nem terheljük túl magunkat és tiszteletben tartjuk a saját határainkat. Sokat adhat nekünk a kedvenc hobbink gyakorlása, a közös programok a barátainkkal, vagy ha elsajátítjuk az autogén tréning technikáját.

Ne feledkezzünk meg arról sem, a depresszió betegség, ami orvosi kezelést - jelen esetben pszichoterápiát - igényel. Esetenként a partnerrel közös terápiás ülések is hasznosak lehetnek.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Az alvás hatással van a megjelenésre - Hogyan aludjunk jól?

Az alvás hatással van a megjelenésre - Hogyan aludjunk jól?

Ahhoz, hogy jól aludjunk, fontos bizonyos napirendet betartani. Számos módszer és bevált tipp létezik, amelyek segítségével pihentetőbb lehet az alvás.

Öregedésgátlás

Öregedésgátlás

Az öregedési folyamatokat ugyan nem lehet megállítani, de lassítani, igen. A megfelelő táplálkozás és bőrápolás csodákra képes. Mutatjuk, hogy mit egyél, és mit tegyél, hogy sokáig szép maradjon a bőröd.

Balaton közeli nyaralás - Hévízi-tó

Irány Hévíz!

A Palace Hotel számos kedvezménnyel, barátságos közeggel és szépészeti kezelésekkel egészíti ki a térség adta élményeket.