Bármilyen fertőzést gyorsabban küzdhetünk le a probiotikumokkal

Egy friss tanulmány szerint a probiotikumok segítségével hamarabb küzdhetjük le a fertőzéseket, mint nélkülük. De mik is ezek a szerek, és miért érdemes szedni őket?
Bármilyen fertőzést gyorsabban küzdhetünk le a probiotikumokkal

Az egészséges bélflóra adja az immunrendszer működésének alapját. De vajon pontosan milyen szerepet játszanak a fertőzések leküzdésében a bélbaktériumok?

A bélflóra, azaz a mikrobiom minden hasznos baktériumot magába foglal, amelyek nemcsak az emésztésben, hanem az immunrendszer működésében is segédkeznek. Ha ugyanis megbomlik a mikrobiom egyensúlya, az jelentős mértékben csökkenti a szervezetünk ellenállóképességét.

Ennek helyreállítását segítik a probiotikumok, vagyis azok a szerek, amelyeket visszatelepíthetjük a hasznos baktériumokat a bélrendszerünkbe. Az eredmény? Nagyobb ellenállóképesség, betegség esetén pedig gyorsabb gyógyulás és enyhébb lefolyás.

A fentiek a koronára, az inluenzára, és egyéb, sokakat érintő fertőző betegségekre is egyaránt vonatkoznak, hiszen a probiotikumok gyulladás -és vírusellenes hatással is járnak.

A jótékony baktériumokat nagy számban találhatjuk meg a tejtermékekben, joghurtban, kefírben, de a savanyúkáposztában és a savanyúuborkában is. Ezért minden nap érdemes a fenti élelmiszerekből legalább egyet beiktatni.

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Mit tegyünk, ha ég a gyomrunk? Ezek lehetnek a túl sok gyomorsav tünetei

Mit tegyünk, ha ég a gyomrunk? Ezek lehetnek a túl sok gyomorsav tünetei

Magunk is tehetünk érte, hogy megelőzzük a reflux kialakulását.

Öregedésgátlás

Öregedésgátlás

Az öregedési folyamatokat ugyan nem lehet megállítani, de lassítani, igen. A megfelelő táplálkozás és bőrápolás csodákra képes. Mutatjuk, hogy mit egyél, és mit tegyél, hogy sokáig szép maradjon a bőröd.

A meditáció elsajátításának lépései

A meditáció elsajátításának lépései

A meditáció megtanulásának első lépése a gyakorlás.