TOP sportolók, akik Szegeden születtek

Szeged egy igazi sportvárosnak számít, ám sok nagyvároshoz hasonlóan itt egyértelműen háttérbe van szorulva a labdarúgás, a városra gondolva inkább a kézilabda és a kajak-kenu ugorhat be egyből mindenkinek.
Szegedi élsportolók

Ettől függetlenül természetesen más sportokból is akad olyan nagy sikereket elért sportoló, aki Szegeden látta meg a napvilágot. Közülük mutatunk be most néhányat.

Atlétikában ritka, hogy egy világversenyen magyar sportolót lássunk a dobogón, azonban ebből a kevésből ketten is vannak, akik Szegeden születtek. Annus Adrián már az atlantai olimpiára is kvalifikálta magát kalapácsvetésben, 1998-ban pedig 8. lett a budapesti Európa-bajnokságon. A legnagyobb sikerei azonban az ezredforduló után születtek, pedig 2000-ben még nem igazán sikerült neki jól a sidneyi olimpia, hiszen csak 17. lett, 2 évvel később viszont már megnyerte az Európa-bajnokságot, egy évvel később Párizsban pedig ezüstérmet nyert a vb-n. Ami azután következett az már történelem, Annus hiába lett olimpiai bajnok Athénban, később megfosztották az aranyérmétől, mivel nem működött együtt a Doppingellenes Világszervezettel.

Márton Anita szintén Szegeden látta meg a napvilágot, és itt is kezdett el sportolni 2001-ben. A magyar súlylökő olimpián, világbajnokságon és Európa-bajnokságon is nyert már érmet, először még 2014-ben a zürichi Eb-n állhatott fel a dobogó harmadik fokára, majd két év múlva következett a karrierjének a legkiugróbb éve. Először is az amszterdami Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert, majd a riói olimpián egy országos csúccsal ért oda a harmadik helyre, egy év múlva pedig meg lett az első világbajnoki érme, Londonból egy ezüstöt hozott haza.

A sokszoros olimpiai bajnok vízilabdázóink közül is vannak ketten, akik Szegeden születtek. Molnár Tamás fontos részese volt mindhárom sikernek, a 12-es számot viselő center ettől függetlenül a legszebb éveit a Bp. Honvéd csapatánál töltötte, ahol 2001 és 2009 között játszott, ebbe az időszakba pont belefért neki három olimpiai bajnoki cím. 2009-ben azonban hazatért Szegedre, ahol a karrierjét is kezdte és további 5 évet lehúzott még, miközben már vízilabda játékvezető is volt. 2015-ben a Magyar Vízilabda-szövetség játékvezetői testületének elnökének választották. 2017 júliusától a FINA vízilabda bizottságának tagja lett. 2020 júliusában újra megválasztották a Magyar Vízilabda-szövetség alelnökének.

Fodor Rajmund kicsit korábban vonult vissza a válogatottból mint Molnár, így ő Athénban már nem volt ott, de azért két olimpiai bajnoki címet hazavitt már korábban. A balszélső 10 évesen kezdett el Szegeden vízilabdázni és pont 10 év után 1996-ban hagyta ott a várost és igazolt a Ferencvárosba, majd egy kis olaszországi kitérő után ő is a Honvédnál lelt otthonra, ahol 2002 és 2008 között játszott. Jelenleg a Polo Academy Budapest szakmai igazgatója.

Kapcsolódó cikkek

Szegedi élsportolók

TOP sportolók, akik Szegeden születtek

Szeged egy igazi sportvárosnak számít, ám sok nagyvároshoz hasonlóan itt egyértelműen háttérbe van szorulva a labdarúgás, a városra gondolva inkább a kézilabda és a kajak-kenu ugorhat be egyből mindenkinek.

Érdekességek a Szeged focicsapatáról

Izgalmas statisztikák a Szeged labdarúgócsapatának a történelméből

A Szeged-Csanád csapatának a történelmében kutakodtunk és szedtünk össze olyan izgalmas adatokat, amelyeket kevesen tudtak eddig.