TOP sportolók, akik Szegeden születtek

Szeged egy igazi sportvárosnak számít, ám sok nagyvároshoz hasonlóan itt egyértelműen háttérbe van szorulva a labdarúgás, a városra gondolva inkább a kézilabda és a kajak-kenu ugorhat be egyből mindenkinek.
Szegedi élsportolók

Ettől függetlenül természetesen más sportokból is akad olyan nagy sikereket elért sportoló, aki Szegeden látta meg a napvilágot. Közülük mutatunk be most néhányat.

Atlétikában ritka, hogy egy világversenyen magyar sportolót lássunk a dobogón, azonban ebből a kevésből ketten is vannak, akik Szegeden születtek. Annus Adrián már az atlantai olimpiára is kvalifikálta magát kalapácsvetésben, 1998-ban pedig 8. lett a budapesti Európa-bajnokságon. A legnagyobb sikerei azonban az ezredforduló után születtek, pedig 2000-ben még nem igazán sikerült neki jól a sidneyi olimpia, hiszen csak 17. lett, 2 évvel később viszont már megnyerte az Európa-bajnokságot, egy évvel később Párizsban pedig ezüstérmet nyert a vb-n. Ami azután következett az már történelem, Annus hiába lett olimpiai bajnok Athénban, később megfosztották az aranyérmétől, mivel nem működött együtt a Doppingellenes Világszervezettel.

Márton Anita szintén Szegeden látta meg a napvilágot, és itt is kezdett el sportolni 2001-ben. A magyar súlylökő olimpián, világbajnokságon és Európa-bajnokságon is nyert már érmet, először még 2014-ben a zürichi Eb-n állhatott fel a dobogó harmadik fokára, majd két év múlva következett a karrierjének a legkiugróbb éve. Először is az amszterdami Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert, majd a riói olimpián egy országos csúccsal ért oda a harmadik helyre, egy év múlva pedig meg lett az első világbajnoki érme, Londonból egy ezüstöt hozott haza.

A sokszoros olimpiai bajnok vízilabdázóink közül is vannak ketten, akik Szegeden születtek. Molnár Tamás fontos részese volt mindhárom sikernek, a 12-es számot viselő center ettől függetlenül a legszebb éveit a Bp. Honvéd csapatánál töltötte, ahol 2001 és 2009 között játszott, ebbe az időszakba pont belefért neki három olimpiai bajnoki cím. 2009-ben azonban hazatért Szegedre, ahol a karrierjét is kezdte és további 5 évet lehúzott még, miközben már vízilabda játékvezető is volt. 2015-ben a Magyar Vízilabda-szövetség játékvezetői testületének elnökének választották. 2017 júliusától a FINA vízilabda bizottságának tagja lett. 2020 júliusában újra megválasztották a Magyar Vízilabda-szövetség alelnökének.

Fodor Rajmund kicsit korábban vonult vissza a válogatottból mint Molnár, így ő Athénban már nem volt ott, de azért két olimpiai bajnoki címet hazavitt már korábban. A balszélső 10 évesen kezdett el Szegeden vízilabdázni és pont 10 év után 1996-ban hagyta ott a várost és igazolt a Ferencvárosba, majd egy kis olaszországi kitérő után ő is a Honvédnál lelt otthonra, ahol 2002 és 2008 között játszott. Jelenleg a Polo Academy Budapest szakmai igazgatója.

Kapcsolódó cikkek

Érdekességek a Szeged focicsapatáról

Izgalmas statisztikák a Szeged labdarúgócsapatának a történelméből

A Szeged-Csanád csapatának a történelmében kutakodtunk és szedtünk össze olyan izgalmas adatokat, amelyeket kevesen tudtak eddig.

Szegedi élsportolók

TOP sportolók, akik Szegeden születtek

Szeged egy igazi sportvárosnak számít, ám sok nagyvároshoz hasonlóan itt egyértelműen háttérbe van szorulva a labdarúgás, a városra gondolva inkább a kézilabda és a kajak-kenu ugorhat be egyből mindenkinek.