Akár súlyos sérüléseket is okozhat a trambulinozás

Egyre többen állítják fel a trambulint a kertben, ám az orvosok szerint megvan a kockázata.
Akár súlyos sérüléseket is okozhat a trambulinozás

A pandémia óta a trambulinozás sok gyerek mentsvára, aki ilyen formában éli ki a mozgásigényét. Ez tükröződik az eladásokon is: a világjárvány kezdete óta háromszor annyi kelt el az ugrálóalkalmatosságokból.

A veszély azonban sajnos nagyon is valós. A ma 18 éves Nátán például hátraszaltózni kísérelt meg azon a végzetes napon, amikor eltörte a nyaki gerincét. A keze és lába is örök életére lebénult. Habár a példa extrém, egyre több gyerek köt ki súlyos sérüléssel a kórházban: a trambulinozáshoz köthető ellátási esetek száma 50 százalékkal emelkedett az elmúlt év során.

A leggyakoribbak a csonttörések a gyerekek esetében, ám az orvosok abban látják a legnagyobb kockázatot, hogy a szülők gyakran tájékozatlanok a trambulinozás kockázatait illetően. Sokan azt hiszik: a háló megtart, így ugrálás közben semmilyen gond nem érheti a kicsiket. Pedig még az is előfordul, hogy a háló túloldalára “katapultálják” magukat egy szerencsétlen ugrással.

Az orvosok éppen ezért azt tanácsolják, hogy a gyerekek csak 6 éves kor fölött, egyedül és egyéb játékok bevitele nélkül használják a trambulint. Ha elsajátítják a helyes viselkedést, azzal drasztikusan csökkenthető a balesetek esélye.

Kapcsolódó cikkek

Érdekességek a forgószékről, amiket eddig te sem tudtál

Érdekességek a forgószékről, amiket eddig te sem tudtál

Az első forgószéket Thomas Jefferson találta fel.

Az otthoni felújításhoz szükséges alapvető eszközök

Az otthoni felújításhoz szükséges alapvető eszközök

A megfelelő eszközökbe való befektetés létfontosságú, ha lakásfelújítási projektet tervez.