Milyen típusai léteznek a padlófűtésnek?

A hősugárzó rendszerek közvetlenül a padlóban, a ház falában vagy mennyezeten lévő paneleken keresztül szolgáltatják a hőt. A rendszerek nagymértékben függenek a sugárzó hőátadástól – a hő a forró felületről közvetlenül a helyiségben lévő emberekhez és tárgyakhoz jut az infravörös sugárzás által.
Milyen típusai léteznek a padlófűtésnek?

A hősugárzóval való fűtésnek számos előnye van. Az allergiások gyakran inkább a hősugárzókat részesítik előnyben, mert az nem oszlatja szét az allergéneket, mint ahogy azt a levegőt keringető rendszerek tehetik.

A hidraulikus (folyadék alapú) rendszerek kevés áramot használnak, ami előnyt jelent a hálózaton kívüli otthonok számára, vagy olyan területeken, ahol magasak a villamosenergia-árak. A hidraulikus rendszerek sokféle energiaforrást használhatnak a folyadék melegítésére, beleértve a szabványos gáz- vagy olajtüzelésű kazánokat, fatüzelésű kazánokat, szoláris vízmelegítőket vagy ezek kombinációját.

A sugárzó padlófűtés a neve ellenére nagymértékben függ a konvekciótól, a hő természetes keringésétől a helyiségben, ahogyan a padló által felmelegített levegő felemelkedik. A sugárzó padlófűtési rendszerek jelentősen eltérnek a falakban és mennyezetekben használt sugárzó panelektől.

A padlófűtésnek három típusa van: levegős sugárzó padló (ahol a levegő a hőhordozó közeg), az elektromos sugárzó padló és a melegvizes, azaz hidronikus rendszer - mondja Tóth Tamás, a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség elnöke.

A sugárzó padlófűtés típusai

A padlófűtés jellemzően a padlóba épített elektromos fűtőkábeleket jelent állnak. Olyan rendszerek is rendelkezésre állnak, amelyek elektromos szőnyeggel vannak felszerelve és az aljzatra, padlóburkolat vagy csempe alá helyezhetők.

A viszonylag magas villamosenergia-költség miatt az elektromos sugárzó padlók általában csak akkor költséghatékonyak, ha jelentős hőtömeget képesek eltárolni, ilyen például a vastag betonpadló.

Ha a padló hőtömege elég nagy, akkor a benne tárolt hő további elektromos ráfordítás nélkül nyolc-tíz órán át kényelmes hőmérsékleten tartja a házat, különösen akkor, ha a nappali hőmérséklet lényegesen melegebb, mint az éjszakai. Ezzel jelentős összeget takaríthatunk meg a napközbeni csúcsteljesítményű elektromos fűtéshez képest.

Az elektromos hősugárzó padlók jó szolgálatot tehetnek az otthonunkban, ha túl költséges lenne a fűtési rendszerünket kiterjeszteni. A lakástulajdonosoknak azonban más lehetőségeket, például a hőszivattyúkat is meg kell vizsgálniuk.

Kapcsolódó cikkek

Tippek a hálószoba kialakításához

Tippek a hálószoba kialakításához

Számos fontos tippet érdemes figyelembe venni a hálószoba kialakításakor.

Milyen gyakran érdemes szaunázni?

Milyen gyakran érdemes szaunázni?

A szaunalátogatások száma az Ön általános egészségi állapotától és fittségétől függ.

5 rossz konyhai szokás, amit felejts el

5 rossz konyhai szokás, amit felejts el

A szokások gyakran nagyon mélyen belénk ivódnak, és nem is gondolunk rá, hogy adott esetben mennyi időt és energiát vesznek el, esetleg még balesetveszélyesek is.