Teniszkönyök elleni gyakorlatok - Tényleg segíthet a gyógytorna?

A teniszkönyök a közhiedelemmel ellentétben nem csupán a sportolók problémája.
Teniszkönyök elleni gyakorlatok - Tényleg segíthet a gyógytorna?

A gyulladás bármilyen típusú fizikai igénybevételből származhat. Azonban elmondható, hogy leginkább azokat a személyeket érinti, akik hivatásukból, rossz szokásaikból vagy sportolással kapcsolatos tevékenységükből eredően, folyamatosan ismétlődő mozdulatsort végeznek hosszú időn át. Ilyen többek között a festés, a teniszezés, az ásás, az emelés, a sziklamászás stb.

Manapság az egész napos számítógép használat sem kedvez a karunk egészségének.

A teniszkönyök panaszok rendszerint néhány nap leforgása alatt enyhülnek, de újra visszatérhetnek. Ezért is fontos, hogy ha többször érzékelünk intenzív fájdalmat a könyök külső területén, a csuklóízületben vagy a vállakban, forduljunk szakemberhez, aki segít feltárni a panasz okát, és olyan kezelési javaslatokat tesz, melyek révén hosszútávon őrizhetjük meg könyökünk egészségét. Érdemes időben tájékozódni arról, hogy mitől gyógyulhat meg a teniszkönyök.

A teniszkönyök kezelése

A tünetek jelentkezésekor hatásos a jegelés és a masszázs, illetve próbálkozhatunk vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók szedésével. A végtagot semmiképpen se tegyük ki további terhelésnek, tekerjük puha törölközőbe, vagy bármilyen természetes anyagba, és pihentessük. Célzott mozgásterápia révén megszüntethető a könyök izmainak merevsége.

Mivel ilyenkor a mozgástartomány jelentősen beszűkülhet, különböző nyújtó, illetve erősítő gyakorlatok segítségével kialakíthatunk egy optimális izomkontrollt az alkarban. Ezáltal növelhetjük a könyökízület mozgathatóságát és csökkenthetjük a fájdalmat. A gyógytornán belül különböző speciális technikákat is alkalmazhat rajtunk a terápiát végző szakorvos, ilyen például a kinesio tape technika és a manuálterápia.

A kinesio tape technika egy pamutrétegből álló tapasz (azaz a tape) felhelyezésén alapszik. Ez a mechanikus módszer elősegíti a szervezet öngyógyító folyamatát, stabilizálja a gyengült izmokat és ízületeket. Meggátolja, hogy ismét kialakuljon a teniszkönyök problémája.

A manuálterápia egy kézzel (manuálisan) végzett eljárás, mely különböző speciális fogásokkal csillapítja a könyökízület, az alkar és a csukló fájdalmát. Alkalmazásával oldódik az izmok merevsége, létrejön a stabil izomegyensúly.

A teniszkönyök egyéb kezelési módjai

A gyógymasszázs sokat segíthet könyök fájdalom esetén, de érdemes körültekintően élni a lehetőséggel, mivel akár ronthat is a meglévő panaszokon. Egyeztessünk szakemberrel.

Igényelhetünk kortikoszteroidos injekciót, ami gyorsan képes enyhítheti a teniszkönyök tüneteit. Ez azonban legfeljebb 2-3 alkalommal ajánlott egy évben, ugyanis a túlzásba vitt injekciózás gyengítheti az ínszalagokat. Ráadásul egy ilyen kezelés nem oldja meg közvetlenül a teniszkönyök kiváltó okát, csupán átmenetileg kínál fájdalommentességet.

A hialuronsavas injekciózás egy kiemelten hatékony beavatkozás, mivel hosszú távon is fennmarad a kedvező hatása. Egy másik lehetőség a vérlemezkében dús plazma (PRP) beinjekciózása, ilyenkor a saját vérünket juttatják be a fájdalmas részhez, és a vérünk sejtaktív anyagai csökkentik a gyulladást és a fájdalmat.

Amikor a konzervatív terápiák már nem segítenek, olyankor gyakran csak a műtét hozhat megoldást. Ezt azonban mindenki igyekszik elkerülni, így az orvosok is csupán legvégső esetben javasolják a sebészeti beavatkozást.

Kapcsolódó cikkek

Teniszkönyök elleni gyakorlatok - Tényleg segíthet a gyógytorna?

Teniszkönyök elleni gyakorlatok - Tényleg segíthet a gyógytorna?

A teniszkönyök a közhiedelemmel ellentétben nem csupán a sportolók problémája.

A meditáció elsajátításának lépései

A meditáció elsajátításának lépései

A meditáció megtanulásának első lépése a gyakorlás.

Balaton közeli nyaralás - Hévízi-tó

Irány Hévíz!

A Palace Hotel számos kedvezménnyel, barátságos közeggel és szépészeti kezelésekkel egészíti ki a térség adta élményeket.