Pályázatok, szegedi vállalkozások számára is: minden, amit tudni érdemes

Pályázat írásakor kihívásokkal teli feladat elé nézhet. Ha Ön a téma szakértője a saját iparágában, a sikeres ajánlat megírásához akkor is komoly készségekre és tapasztalatra van szükség. Az alábbi tippek segíthetnek, hogy pályázatíráskor minél hatékonyabb munkát végezzen.
Pályázatok, szegedi vállalkozások számára is: minden, amit tudni érdemes

Mielőtt belevágna a felhívásban szereplő kérdések megválaszolásába, győződjön meg a következőkről:

1. Nagyon figyelmesen olvassa el a pályázati szerződés specifikációját.

Aztán olvassa el újra. Emelje ki azokat a területeket, amelyekre figyelmet kell fordítani, például a vevő prioritásait vagy olyan kulcsfontosságú témákat, amelyekre válaszolnia kell. Ezenkívül tudnia kell a pályázati válasz benyújtásának módját, a határidőt, a formázási irányelveket, a mellékleteket és a szavak/karakterek számát is. Ne hagyja ezt az utolsó pillanatra: fontos, hogy ajánlata megfelelő legyen, különben kidobott munka lehet.

2. Olvasson újra minden kérdést, a saját kérdéseit szem előtt tartva.

Miért kérdezi ezt az ajánlatkérő? Milyen információkat kérnek a pályázati ajánlatban? Egy jó pályázatíró mindig felteszi ezeket a kérdéseket. Szálazza szét a pályázati szerződés minden kérdését, hogy a válaszra összpontosíthasson. Ez megkönnyíti az ajánlatírási folyamatot, és kezelhető részekre bontja a választ. Ne feledje, a kérdések azért vannak, hogy bizonyos információkat megadjon az ajánlatkérőnek, és ennek megfelelően értékelhessék Önt.

3. Ügyeljen arra, hogy a pontosítással kapcsolatos kérdéseket időben tegye fel.

A pontosítási határidő megelőzheti a benyújtási határidőt. Hasznos, ha előre tisztázza a specifikáció elemeit, a pályázati kérdések árnyalatait vagy egyáltalán, az ajánlattételre való alkalmasságát. Érdemes lehet elolvasni a más ajánlattevőknek adott magyarázatokat is, ha valaki más kérdezett valamit.

4. Legyen meggyőző, ne használjon csevegő stílust.

Az ajánlat főbb előnyeit a vevő számára nyújtott előnyökben fogalmazza meg. Hogyan segíthet neki elérni céljait? Ne feledje, hogy az értékelőnek jó okokra van szüksége ahhoz, hogy odaítélje Önnek a pályázati szerződést – meg kell felelnie a kritériumoknak és ki is kell tűnnie. Győződjön meg arról, hogy válaszol a kérdéseire, és ragaszkodik a lényeghez.

5. Győződjön meg arról, hogy a válaszok átfogóak.

Gyakran látunk sikertelen pályázatokat egy mondatos válaszokkal. A szókorlátok jelzik, hogy milyen mélységben kell belemenni a témakörökbe: ha egy pályázati válasznál 500 szó szerepel, akkor az egysoros válasz nem elegendő. Mindig fejtse ki válaszait, és adja meg őket a lehető legrészletesebben.

6. Tartsa az egyszerű nyelvezetet a válaszaiban.

Ne feledje: az a szándéka, hogy világosan kommunikálja azokat az előnyöket, amelyeket szervezete hozhat. A A szép szavak nem érnek pluszpontokat, csak megnehezítik a beadvány elolvasását és értékelését. Ha megengedett, a vizuális elemek is segíthetnek abban, hogy megerősítsék az álláspontját, és alátámasszák a beadványt. A táblázatok, képek, képernyőképek és grafikonok használatával az ajánlat kiemelkedik, és tagolja az írott szöveget.

7. Győződjön meg arról, hogy egyértelműen hivatkozik a kérdések számaira a válaszaiban, és hogy minden dokumentum helyesen van felcímkézve.

Ellenkező esetben nem panaszkodhat, ha az értékelés során nem veszik figyelembe, sőt, akár nem megfelelőként jelölik meg az Ön ajánlatát. Egy pályázatnál jobb, ha inkább túlzóan megfelelünk a követelményeknek – és nem feltételezünk előre semmit az értékelőről.

8. Ügyeljen arra, hogy válaszaiban bizonyítsa az állításait – nem hagyatkozhat arra, hogy az értékelő hinni fog Önnek.

A riportok, statisztikák és ajánlások segíthetnek meggyőzni a vásárlót szervezete erősségeiről. Sajnos nem elég annyit mondani, hogy az Ön a legjobb a szerződéshez: ezt bizonyítani is kell. Meg kell győződnie arról, hogy a pályázati beadvány mindent tartalmaz, amit az értékelő tudni szeretne az Ön cégéről. A pályázat írásakor nagy a valószínűsége annak, hogy az eddig elért eredmények alapján ítélik meg, így az esettanulmányok és referenciák is értékesek ezen a területen.

Kapcsolódó cikkek

Szerzi.hu - Szerződés, neked

Szerzi.hu - Szerződés, neked

A Szerzi platform célja a jogi ügyekben való eligazodás, ügyintézés megkönnyítése.

Mit kell tudni a cég székhelyéről?

Mit kell tudni a cég székhelyéről?

És hogyan lehet megfelelni az előírásoknak?